Spørgsmål og svar

BOFA tager affaldet. Men hvor afleverer jeg mine brugte dæk? Må der være fælge på? Hvad gør jeg med den halve bøtte maling, der blev til overs?

Vi har samlet de oftest stillede spørgsmål her. Klik og se svaret.

Nederst på siden har vi en direkte mail til BOFAs affaldseksperter, hvis du ikke kan finde svaret på siden.

Må man klunse på Bofas pladser?

Ja, det må man godt, men der er nogle typer genbrugsmaterialer, der ikke må klunses.
Der må ikke klunses i el-skrot (stort som småt, hårde hvidevarer og andet, som er strømforsynet), i farligt affald (hverken på bordet eller i containeren) eller i de særlige containere, som Jobcentret m.fl. har stående til genbrugseffekter. Der må heller ikke klunses med salg for øje.

Er du i tvivl, så spørg pladsmanden.

Ønsker du ikke, at det du afleverer på genbrugspladsen, skal kunne klunses af en anden, uanset årsagen, så kontakter du også bare pladsmanden, så kan han enten knuse det med sin maskine, eller på anden måde sikre, at klunsning ikke kan ske.

Hvad skal jeg gøre med min plastemballage?

Bofa indsamler plastemballager – både den bløde plastemballage (LDPE) og den hårde (HDPE). Det enkelte stykke plast må dog ikke være over 70 cm langt.

Den bløde emballageplast er typisk fra byggematerialer. F.eks. er isoleringsmaterialer og gulvbrædder pakket ind i denne type emballage. Den bløde emballageplast samler vi sammen i genbrugsplastsække på genbrugspladserne.

Den hårde plasttype er typisk ketchup-, eddike-, saftevands- og andre fødevareemballager. Denne affaldstype indsamler vi også på vores genbrugspladser, ikke særskilt, men sammen med mad- og drikkekartoner, de såkaldte Tetrapak. Denne blandede fraktion bliver transporteret med lastbil og færge til en genvindingsvirksomhed, som ligger i Tyskland.

Plastemballagerne og Tetrapak-emballagerne må gerne være tømte og skyllede, men ikke fuldstændigt rengjorte.

Sorteringsvejledning for Plast & Mad- og drikkekartoner

Ja tak til:
• Emballage (f. eks. bakker fra kød, pålæg og frugt)
• Låg, dunke, beholdere
• Plastflasker og bøtter (f. eks. fra skyr eller smøreost)
• Blød plast (f. eks. folie fra grøntsager og indkøbsposer)
• Mælke- yoghurt- og juicekartoner
• To-Go krus og sodavandsbægre
• Kartoner fra flåede tomater, madlavningsfløde og saucer
Nej tak til:
 
Flamingo, PVC og andet byggeaffald
• Poser fra dyrefoder m. metalforing
• Farligt affald
• Havemøbler o.l.

Invasive planter

Invasive planter, d.v.s. planter som er indført og ikke er ønskede på Bornholm, er f.eks.:

Rynket rose (hybenrose), Pileurt (japansk/kæmpe/hybrid), Kæmpe-bjørneklo, Gyldenris (sildig/canadisk), Kæmpe-Balsamin.

Disse planter og øvrige på denne liste er uønskede på Bornholm, og derfor bliver de bekæmpet.

Har du planter eller plantedele af ovenstående arter, så skal de i køkkenaffaldscontaineren (da den altid kører direkte til forbrændingen) alternativt til småt brændbart (om sommeren kan den dog blive henvist til mellemdepot, hvilket giver planterne mulighed for at spredes).

Alternativt, hvis der er tale om større læs, kan de køres direkte til Bofas forbrændingsanlæg og afleveres her.

Kan der være dræbersnegle i Bofas kompost?

Nej, det kan der ikke. Da temperaturen i komposteringsprocessen er ca. 80 grader, dør sneglene. Eventuelle snegleæg vil heller ikke overleve disse temperaturer.

Hvorfor lugter noget af Bofas kompost?

Kompost kan lugte, hvis der ikke tilføres nok ilt i forbindelse med processen. Hvis der f.eks. er en vinter med meget vand, kan det lukke luften ude af kompostbunkerne. Komposten fejler dog ikke noget, og hvis man lufter den, når man har hentet den, så vil lugten fortage sig.

Hvad gør jeg med mit gamle metal sækkestativ?

Stativet er dit eget. Ønsker du ikke længere at bruge det, kan du forære det væk, aflevere det på genbrugspladsen eller via storskraldsordning.

Hvem skal betale for renovation ved ejerskifte?

Når en ejendom handles, skal ejendomsmægler eller advokat udfærdige en refusionsopgørelse, så det opgøres, hvad tidligere ejer og ny ejer skal betale. Det hele justeres via ejendomsskattebilletten.

Hvorfor kører skraldebilen forbi på dage, hvor jeg ikke skal have tømt?

Det kan skyldes flere ting.
F.eks. er det ikke de samme biler, som indsamler både restaffald, madaffald og pap/papir. Det kan også være, at skraldebilen bare skal et andet sted hen og samle affald, eller at den har været et andet sted og samle affald.

Hvordan kan man komme på besøg på Bofa?

BOFAs Affaldstårn tager i mod mange slags gæster og du er også velkommen.

Daginstitutioner, skoler, uddannelsessteder, foreninger, virksomheder og grupper har alle mulighed for at besøge Affaldstårnet i Rønne.

Besøg hos BOFA er altid gratis og vi sørger for lidt at drikke undervejs.

Et besøg i Affaldstårnet består normalvis af et oplæg med mulighed for at stille spørgsmål og derefter en rundvisning på BOFAs anlæg. Det er også muligt at skræddersy et besøg til din gruppe, hvis du har ønsker om et særligt bæredygtigt, affaldsrelateret eller cirkulært fokus.  

Et besøg i Affaldstårnet tager ca. 2,5 time

 

Du kan booke dit besøg her

Hvad er forskellen på ”rent træ” og ”stort brændbart”?

Det korte svar er, at rent træ er træ til genanvendelse, mens stort brændbart, som navnet siger, er til forbrænding.

Det lidt længere er, at rent træ bliver sendt til en spånpladefabrik i Jylland og at det gerne må indeholde tapet, maling, laminering (f.eks. køkkenskabe) ,søm, skruer og mindre beslag, men ikke polstring og betræk. Det store brændbare affald er så alt det andet, som f.eks. sofaer og store lænestole og andet over en meter på den lange led.

Grunden til, at stort brændbart er affald over en meter på den lange led skyldes, at ovnens indfyringshul er ca. 1 x 1 meter, og hvis det vi hælder i hullet er større, risikerer vi at det sætter sig fast. Det koster typisk en halv til en hel dag at få ud igen, bl.a. på grund af de ca. 1000° vi holder i ovnen.

Der er også tale om rent træ, hvis der er tale om små stykker, f.eks. afskær fra brædder og tømmer, små træmøbler eller andre former for små stykker træ.

Hvorfor må der være maling på ”rent træ”, men ikke på ”rene brokker til nedknusning”?

Det skyldes, at rent træ måske rettere skulle kaldes for træ til genanvendelse. Den proces, som træet gennemgår før det bliver til spånplader, renser det for den maling eller laminering, som måtte være på det. Dette samles sammen på spånpladefabrikken og bruges som brændbart affald på et forbrændingsanlæg.

Brokkerne bliver derimod nedknust og efterfølgende brugt som f.eks. genbrugsstabil. De bliver altså lagt direkte på jorden, og hvis der er maling eller andre former for behandling på brokkerne, så kan der opstå forurening af jorden, der hvor de anvendes. I stedet for at spare miljøet ved at genanvende, så påvirker man miljøet ved at skabe et forurenet affaldsdepot, hvilket ikke er tilladt.

Hvad må komme i glasklokkerne, og hvad må ikke?

De glasklokker, som er opstillet rundt om på øen, er beregnet til glas og glasflasker.
Der må gerne være låg på glassene, og de behøver heller ikke at være renvaskede.
Der må ikke komme metaldåser i klokkerne, hverken kattemads- eller øl- og sodavandsdåser.
Pantflasker, både glas og plast, henviser vi også til pantautomaterne, så de kan gå ind i det rigtige genbrugssystem.
Glas og flasker i klokkerne går til genbrug, men primært til omsmeltning til nyt glas.

Genanvendeligt affald, hvor ender det?

Affald er ressourcer og skal derfor bruges igen. Her kan du læse om hvad BOFA gør med de genanvendelige affaldstyper.

Genbrug indsamles på alle øens pladser. Containerne tømmes af BRKs genbrugsbutik og en række frivillige foreninger med henblik på videresalg. Det er ikke tilladt at klunse fra genbrugscontaineren. Her kan du aflevere gode genbrugelige sager.

Batterier indsamles ved husstande, fællesopsamlinger, miljØer og på genbrugspladsen. De modtagende produkter videresendes til en entreprenør, som adskiller materialerne og genanvender dem i nye lignende produkter.

Dæk afsættes til en virksomhed, som granulerer gummiet. Granulatet genanvendes i forskellige nye gummiprodukter, f.eks. dæk, gummifliser og sportsanlæg. Dækkene bliver sejlet fra øen ca. hvert andet år.

Gips gerne med maling og tapet, men uden træ, metal og glasvæv på bagsiden afsættes til en virksomhed, som omdanner den til gipspulver. Gipspulveret bliver brugt i nye gipsplader.

Glas afsættes via mælgeren Danbørs til glasgenanvendelses virksomheder. Her bliver glasskår og flasker knust og smeltet om til nyt glas. Glasset bliver sorteret i farver og typer ud fra modtager virksomhedernes krav. Evt. papiretiketter og låg bliver også genanvendt separat.

Hård PVC typisk kloak- og nedløbsrør sendes til genanvendelse hos en virksomhed, hvor den hårde PVC granuleres og genanvendes i nye PVC-produkter.

Jern og metal afsættes til Bornholms Produkthandel, som sorterer og afsætter metallet til virksomheder som genanvender metallet i nye produkter.

Køleudstyr modtages og oplagres af BOFA indtil det afhentes af den ansvarlige entreprenør. Hos entreprenøren adskilles udstyret og materialerne genanvendes til nye lignende produkter.

Lyskilder dækker over forskellige produkter. Gammeldags pære (glødepærer) er deponeringsegnede. Sparepærer (snoede hvide glasrør) indeholder farlige stoffer og skal sorteres som Sparepærer på pladsen eller i den røde miljøkasse til farligt affald. LED pærer består typisk af elektronik/plastik og skal sorteres som småt elektronik, enten på pladsen, ved miljø eller i pose på låget af restaffaldsbeholderen hjemme. Indeholder LED pæren glas skal den afleveres på genbrugspladsen eller i den røde miljøkasse til farligt affald. Lysstofrør skal som udgangspunkt til genbrugspladsen.

Mellemstort- og Stort elektronik modtages og oplagres af BOFA indtil det afhentes af den ansvarlige entreprenør. Hos entreprenøren adskilles udstyret og materialerne genanvendes til nye lignende produkter.

Pap og papir er en stor affaldstype til genanvendelse. Her er der tale om flere forskellige sorteringer, og derfor også flere forskellige modtagere. Eksempelvis køres aviser til Stora Enso i Hyltebruk i Sverige, hvor det bliver omdannet til genbrugspapir. Blandet papir og pap køres til Skjern Papirfabrik i Skjern hvor det bliver til genbrugspap/-karton. Pap bliver sendt til virksomheder i Polen eller Tyskland hvor det bliver genanvendt til nyt pap.

Plast/MDK (mad- og drikkekartoner) sendes til sorteringsanlæg hvor plast og MDK adskilles. En del af de udsorterede materialer genanvendes, mens resten veksles til fjernvarme.

Polstrede møbler ressourcerne bliver nedknust, brændt og veksles til fjernvarme i store dele af Rønne. Mange gode ressourcer går op i røg.

Printerpatroner sendes til tonergenbrug.dk i Hedehusene. Firmaet renser og genfylder de brugte patroner.

Beton/Sten & Grus er en af de tunge affaldstyper, og den genanvendes på Bornholm. Vi modtager og nedknuser de rene byggebrokker. De må ikke indeholde maling eller anden form for overfladebehandling. De knuste brokker bliver efterfølgende solgt som genbrugsstabilgrus på øen.

Sanitet og porcelæn sendes til en virksomhed, som nedknuser dette ned og indstøber det i store betonklodser, der kan stables ligesom Lego-klodser og bruges i erhvervet, f.eks. til de faste båse på BOFAs genbrugspladser og til rumdeling i landbruget.

Småt brændbart ressourcerne bliver brændt og veksles til fjernvarme i store dele af Rønne. Mange gode ressourcer går op i røg.

Småt elektronik indsamles ved husstande, fællesopsamlinger, miljØer og på genbrugspladsen. De modtagende produkter videresendes til en entreprenør, som adskiller udstyret og genanvender materialerne i nye lignende produkter.

Tekstilaffald indsamlet via storskrald sendes ikke til genbrug. Tøjet bliver fliset op og tekstilfibrene bliver brugt i produktionen af f.eks. nyt tøj eller isolering. Undgå derfor at aflevere tøj, som er for godt til at smide ud. Aflever det gode tøj til genbrug, sælg, eller giv det videre i stedet. Dette kan også gøres via containeren til genbrug på genbrugspladsen. Hvis du af personlige årsager ikke ønsker tøjet genbrugt, så kontakt pladspersonalet.

Træ til genanvendelse neddeles og køres til firmaet Kronospan i Ryomgård på Djurs og bliver til spånplader. Træet må gerne være malet eller melamin belagt, indeholde søm, skuer, beslag, o.l.

Jeg skal rive min skorsten ned, hvad gør jeg?

Skorstene kan bestå af mange ting.

Metalskorstene skal til produkthandleren.

Murede skorstene består af flere ting:

Isokern, som er det indvendige, vil altid være deponeringsegnet (til lossepladsen), da der er sod på.

Mursten kan enten være den oprindelige skorsten med sod eller det kan være en ydermur omkring isokernen, som så ikke har sod på.

Er der sod (eller maling) på murstenene, så er det til deponi, men er stenene rene, så kan de genbruges, enten som gamle mursten til genbrug eller som brokker til nedknusning.

Er du i tvivl, så spørg os, enten på genbrugspladsen eller på vægten.

Du kan læse mere her: screening-nedrivning-renovering

Hvorfor klare sække på genbrugspladsen, men sorte sække ved husstande med kassetteløsning?

På grund af diskretionshensyn skal husstande med kassetteløsninger benytte sorte sække med BOFA-logo til deres restaffald.
Plastindsamlingen foregår i klare sække med BOFA-logo. (Røde BOFA-sække benyttes dog indtil vores lager er brugt op) Nye BOFA-sække udleveres af Meldgaard ved tømning.

På genbrugspladsen benyttes egne klare sække til det sorterede affald, så pladsmedarbejderne kan hjælpe og vejlede borgere med sorteringen uden at tømme sækken. Det er dog tilladt at benytte egne sorte sække, når man afleverer restaffald.

BOFA

Almegårdsvej 8 · 3700 Rønne · mail@bofa.dk · 56 92 55 00

Bofas nyhedsbrev er midlertidigt ude af drift, da vi arbejder på at få en ny udbyder indarbejdet.

Vi beklager ulejligheden.

 

BOFA

Almegårdsvej 8
3700 Rønne · mail@bofa.dk
56 92 55 00