BOFA arbejder på at opfylde Vision 2032 inden uret tikker ud

  • år

  • d

  • t

  • m

  • s

Det sker der med dit sorterede affald

BOFA arbejder ud fra Affaldshierarkiets principper om mindst fra bunden og mest fra toppen:

  • Affaldsminimering handler grundlæggende om at reducere mængden af affald, der ender hos BOFA. Det kan for eksempel ske ved at give ting videre til andre, lade dem gå i arv eller aflevere dem til en genbrugsbutik.
  • Direkte genbrug betyder, at affald, som f.eks. glas og flasker, genanvendes direkte til samme formål. Det vil sige, at glas og flasker bruges igen som glas og flasker uden at blive omdannet til nye materialer.
  • Forberedelse til genbrug indebærer, at gamle eller defekte genstande bliver istandsat, så de kan bruges igen. For eksempel kan en gammel stol få nyt betræk og dermed fremstå som en pæn og brugbar stol. På samme måde kan en defekt lampe repareres, så den igen fungerer og kan tages i brug.
  • Genanvendelse betyder, at materialer gennemgår en proces før de bruges i nye produkter. F.eks. kan glasskår knuses og smeltes om til nyt glas. Plast kan granuleres og genanvendes i nye plastprodukter.
  • Energiudnyttelse betyder på Bornholm, at affaldet ryger ind i BOFAs energianlæg og om omdannes til fjernvarme.
  • Deponi dækker over affald, der hverken kan genbruges eller forbrændes. Dette affald bliver placeret på BOFAs deponeringsanlæg, hvor det opbevares uden at have nogen yderligere anvendelse eller nytte.

Det sker der med dit sorterede affald

  • Det sker der med Papir og Pap

    Når papiret og pappet er ankommet til BOFA bliver det presset sammen og derefter solgt via en affaldsmægler. Typisk ender det hos en genanvendelsesvirksomhed i Skjern eller i Sverige, hvor det omdannes til nyt pap og papir.

  • Det sker der med Glas

    Glas sendes til genanvendelsesvirksomheden Reiling i Næstved. Her bliver glasset forarbejdet og solgt videre til blandt andet Holmegaard, der omdanner det til nye glasprodukter.

    Holmegaard producerer imponerende to millioner glasenheder hver dag. Disse glas bruges til mange formål, for eksempel som beholdere til pesto og lignende produkter.

    Det er værd at bemærke, at låg og etiketter på glassene også bliver genanvendt hos Reiling. Det betyder, at du ikke behøver at fjerne dem, før du afleverer glasset til genbrug.

  • Det sker der med Plast

    Når plastaffaldet ankommer til BOFA, bliver det presset sammen til store baller. Herefter sælges det, typisk til en virksomhed i Vojens i Jylland, hvor plastikken sorteres.

    En del af plastikken bliver genanvendt, mens andet bliver brændt. Andelen af det plastik, der kan genanvendes, er steget inden for de seneste år, da der sker en stor udvikling på området. Eksempelvis bliver producenter af plastbeholdere bedre til at fremstille produkter, der er lettere at genanvende. Samtidig bliver teknologien til sortering af plastik løbende forbedret.

  • Det sker der med Mad- & drikkekartoner

    Mad- og drikkekartoner sendes samme sted hen som plasten, hvor de bliver sorteret og – så vidt det er muligt – genanvendt.

  • Det sker der med Madaffald

    Madaffald bliver sendt til virksomheden Gemidan i Ølstykke, hvor det gennem en særlig proces omdannes til biogas. Når bioaffaldet ankommer til virksomheden på Sjælland, bliver de plastikposer, som affaldet er afleveret i, først sorteret fra.

    Efter sorteringen bearbejdes bioaffaldet og samles til en stor masse. Denne masse bruges derefter til at producere biogas, som kan anvendes som en bæredygtig energikilde, samt gødning, der kommer landbruget til gavn.

  • Det sker der med Tekstilaffald

    BOFA samarbejder med en aftager, der sorterer og videreformidler tekstiler til genanvendelse og genbrug. Tekstiler af nylon og andre syntetiske materialer bliver dog forbrændt.

    BOFA opfordrer til, at tekstiler i god stand afleveres direkte til genbrugsbutikker, så de kan få nyt liv hos andre. Dette sikrer, at ressourcerne udnyttes bedst muligt.

  • Det sker der med Småt elektronik

    Elektriske apparater er omfattet af reglerne om producentansvar. Det betyder, at producenter og importører af elektrisk udstyr har pligt til at tage produkterne tilbage, når de er udtjente.

    BOFA har indgået en aftale med firmaet Elretur, som har base i Taastrup. Elretur står for at hente elektronikaffaldet på Bornholm og sikre, at de udslidte produkter enten bliver genbrugt eller genanvendt som materialer.

  • Det sker der med Farligt affald

    Hvad er farligt affald?
    Farligt affald omfatter mange forskellige ting, for eksempel olie, kemikalier, neglelak, malerbøtter og sparepærer.

    Hvad sker der med farligt affald?
    Farligt affald bliver afhentet og håndteret af Stena, en stor svensk virksomhed, der er specialiseret i genbrug og affaldshåndtering.